Coś na ząb… PRZEPISY KULINARNE

KUCHNIA _ A Z J A T Y C K A —

Sajgonki

Nie znam osoby, której nie smakowałyby sajgonki. Pozornie wydają się trudne w zrobieniu, ale nie ma nic bardziej banalnego! 🙂
Do sajgonek możemy dodawać co tylko chcemy! Mogą być mięsne jak również wegetariańskie! Wedle gustu! 🙂
Moje wyglądały tak:

Papier ryżowy
makaron ryżowy
grzyby Mun
ulubione warzywa pokrojone w cienkie słup
warzywa pokrojone w cienkie słupki (może być chińska mieszanka warzyw)
kawałek pekinki
kawałek piersi z kurczaka
cebulka
sos sojowy, ocet ryżowy, przyprawa 5smaków, odrobina cukru, chilli w proszku

Kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki, przyprawiamy sola i papryką, a potem szybko obsmażamy na patelni. Do tego dorzucamy warzywa, włącznie z pekinką i chwilę podsmażam razem.
Namoczone grzyby drobno siekamy i dokładamy do farszu. Garść makaronu przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu i dajemy na patelnie. Całość zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego i odrobiną octu ryżowego. Doprawiamy do smaku podanymi przyprawami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bierzemy się za zwijanie 🙂 Aby papier zrobił się elastyczny należy go delikatnie zwilżyć.
Na gotowym papierze, na środku, układam odrobinę farszu, zawijamy boki do środka i zawijamy całą sajgonkę.

Sajgonki można smażyć na głębokim tłuszczu. Ja jednak wolę te bardziej dietetyczne, a jednocześnie równie smaczne, pieczone w piekarniku. Piekarnik ustawiamy na 180ºC i pieczemy, aż papier będzie chrupiący i złocisty.
http://apetitoso.blog.pl/

to połączenie niepowtarzalnych smaków kuchni chińskiej, francuskiej oraz tajskiej? Pomimo tak wielu zapożyczeń z innych kuchni, nadal zachowuje swój oryginalny wietnamski wyraz. Elementy pochodzący z kuchni chińskiej to min. używanie patelni wok, do smażenia oraz jedzenie pałeczkami. Bardzo ważną rolę odgrywają świeże warzywa oraz znakomite egzotyczne przyprawy, to właśnie one decydują o prawdziwej kuchni wietnamskiej. Potrawy nie są tak ostre jak w kuchni tajskiej, są łagodniejsze i bardziej chrupiące. Pozostałość po kuchni francuskiej to rozmaite sałatki z surowych oraz kiszonych warzyw. Uprawa ryżu to wietnamska tradycja, która swój początek miała w Chinach. Charakterystycznym, a zarazem najbardziej rozpoznawalną wietnamską potrawą są sajgonki. Potrawa ta przygotowywana jest w wielu odmianach, różnego rodzaju farsz zawijany jest w papier ryżowy. Zupa to bardzo ważny element kuchni wietnamskiej, najczęściej spotykana to „zupa pho”, która jest wizytówką Wietnamu.
POLECAM STRONĘ — http://www.chinskieprzepisy.pl/

Słodko-kwaśna przekąska jak z orientalnej retauracji

trudność: łatwe
czas: 30-60 min

Wietnamskie sajgonki – SKŁADNIKI:

450 gram mielonego mięsa z kurczaka
ok. 10 placków ryżowych
5 suszonych grzybów mun
1 cebula dymka
1/2 marchwi
3 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
20 gram makaronu ryżowego

Wietnamskie sajgonki – PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podsmażamy mięso mielone posypane czosnkiem granulowanym. W tym czasie kroję w kostkę cebulę oraz grzyby mun wymoczone we wrzątku co najmniej 10 minut w paski. Dodaję do patelni. Dodaję startą na grubym oczku tarki połowę marchwi. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i trzymam pod przykryciem 5 minut. Następnie kroję w ok. 5 cm kawałki i dodaję na patelnię. Smażę jeszcze 4 minuty. Po wyłączeniu ognia dodaję sos sojowy, cukier, pieprz oraz sól. Mieszam. Plaski ryżowe (tuż przed zawijaniem, każdy z osobna) delikatnie polewam wodą aż stanie się miękki. nakładam farsz. Najpierw zaginam górę i dół. Następnie zawijam boki. Każdą sajgonkę smażę aż będzie miała złoty kolor.
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Chińskie gulasz wieprzowy na ostro podawany z ryżem.

trudność: średne
czas: powyżej 60 min

Chiński gulasz – SKŁADNIKI:

1kg mięsa wieprzowego
2szt średniej marchewki
1szt pory
2szt średniej cebuli
2szt zielonej papryki
4-5 szt ząbków czosnku
przyprawa do gulaszu
ziele angielskie
iść laurowy
pieprz
czerwona papryka (ostra)
zioła prowansalskie
olej
ryż

Chiński gulasz – PRZYGOTOWANIE:

KUCHNIA CHIN

Kuchnia Chińska…
to najbardziej oryginalna i zróżnicowana kuchnia świata, która zaspakaja gusta nawet tych najbardziej wybrednych. Na różnorodność kuchni chińskiej ma wpływ prastara tradycja oraz ogromne zróżnicowanie terenu. Spowodowało to, iż wiele potraw kuchni chińskiej przyrządzane jest na bardzo wiele sposobów. Zależy to od fantazji kucharzy oraz tego w jakim regionie Chin nauczyli się gotować. Doskonałość kuchni chińskiej, to efekt ciężkiej pracy przez tysiące lat. Chińskie dania są zawsze świeże i naturalne. Prawdziwy chiński kucharz posługuje się patelnią wok, w której przygotowuje większość swoich potraw. W kuchni chińskiej wyróżnia się pięć podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, ostry oraz gorzki. Rewelacyjne sosy oraz pasty to efekt umiejętnego łączenia wielu składników. To właśnie dzięki nim potrawy mają wyrazisty smak oraz aromat. Od zawsze głównym składnikiem potraw kuchni chińskiej był ryż. Jest on jedzony na wiele sposobów, z mięsem, warzywami , rybami, czy nawet jako słodki deser. Ulubionym mięsem chińczyków jest wołowina, jednak cena nie pozwala, aby jeść ją codziennie. W skład chińskich potraw wchodzą również owoce morza, kurczak, wieprzowina, kaczka oraz oczywiście warzywa. Wiele składników ma nie tylko walory smakowe, ale również wzmacniająco lecznicze. Kuchnia chińska to jedyna kuchnia świata, która posiada tysiące różnych potraw, przygotowywanych na tysiące różnych sposobów.

Naszą potrawę zaczynamy od przygotowania mięsa, które myjemy i kroimy w drobną kostkę . Mięso wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy dodając odrobinę soli. Następnie przygotowywujemy warzywa które obieramy i kroimy . Warzywa dodajemy do mięska i podlewamy niewielka ilością wody, przykrywamy garnek i dojemy sie całości troszkę poddusić. W między czasie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, pieprz . Co kilka minut mieszamy i sprawdzamy czy warzywa są miekkie. Podczas gotowania gulaszu gotujemy wodę na ryż . Gotowy gulasz doprawiamy do smaku i podajemy go z ryżem . Smacznego
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Pyszna sałatka owocowa na deser

trudność: łatwe
czas: 1-30 min

Sałatka owocowa – SKŁADNIKI:

brzoskwinie – 2 szt
gruszki – 2 szt
winogrona jasne – 1 szkl
jeżyny – 1 szkl
miód – 2 łyżki
listki mięty

Sałatka owocowa – PRZYGOTOWANIE:

Pyszna sałatka owocowa na deser.Owoce umyć, osączyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Brzoskwinie pokroić w kostkę, winogrona w plasterki. Do miski włożyć owoce, dodać miód, wymieszać. Sałatkę owocową przełożyć do salaterki, udekorować listkami mięty. Smacznego!
salatka-owocowa-222202

źRÓDŁO- http://gotujmy.pl/

_Wspaniała kuchnia….
___________________________________________________________________________________
2. KUCHNIA ŚLĄSKA
Kluski śląskie (kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy, gumiklyjzy) – rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki, formowane w spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.

Kluski śląskie wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego. Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku.
Przygotowywanie;
Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1[4][5] lub 3:1 z mąką ziemniaczaną z dodatkiem soli (do smaku). Opcjonalnie dodaje się także surowe jajka[1][6]. Najczęściej gotowe kluski mają około 4-5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości[1][2]. W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą a nawet koloru żółtka[1][2]. Wgłębienie w klusce pełni oprócz funkcji dekoracyjnej rolę pojemnika, w którym zatrzymuje się podany z potrawą sos.

Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę lub mieli w maszynce po czym łączy z pozostałymi składnikami[6]. Z wyrobionego ciasta formuje się wałek, który następnie kraja się na kawałki, którym następnie nadaje się pożądane kształty[6]. Charakterystyczną „dziurkę” robi się palcem[1]. Uformowane w ten sposób kluski gotuje się w osolonym wrzątku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Strona_g%C5%82%C3%B3wna

Tradycyjna śląska rolada wołowa
Składniki
Śląska rolada wołowa

Śląska rolada wołowa

6 plastrów wołowiny 2 cm grubości
2 duże cebule
12 plastrów boczku wędzonego
12 plastrów ogórka kiszonego
12 plastrów kiełbasy jałowcowej
musztarda sarepska
sól i pieprz
10 owoców jałowca
100 g słoniny
mąka pszenna
250 ml czerwonego wina
250 ml bulionu wołowego
kwaśna śmietana 18%

TO CI SIĘ PRZYDA

głęboka patelnia
sznurek bawełniany lub wykałaczki
folia spożywcza
tłuczek do mięsa.

Rolada śląska to wspaniałe danie na niedzielny obiad. Spróbujcie naszej interpretacji tego tradycyjnego dania ze śląska.
sposób przygotowania

Mięso pojedynczo rozbij na desce tłuczkiem pod przykryciem z folii spożywczej. Krawędzie rozbij nieco mocniej.

Cebulę

Rozbite płaty posyp pieprzem w obu stron oraz posmaruj musztardą tylko z jednej. Odstaw pod przykryciem do zamarynowania na 30 minut.

Cebulę obierz i posiekaj w drobne piórka.

Słoninę pokój w drobną kostkę.

Następnie na zamarynowaną wołowinę w poprzek układaj po dwa plastry boczku, ogórka i kiełbasy oraz kilka cienkich piór cebuli.

Całość zawiń jak krokiety, od siebie do środka. Gotowe rolady zszyj szpikulcami lub obwiąż bawełnianą nitką.

Na suchej pa patelni rozłóż słoninę i rozgrzej.

Gdy wytopi się tłuszcz wrzuć rolady i dokładnie obsmaż z każdej strony.

Gdy mięso będzie rumiane dodaj resztę cebuli na patelnię i zalej winem. Gdy alkohol wyparuje dolej bulion wołowy.

Całość lekko popieprz oraz dodaj rozgniecione owoce jałowca.

Zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem do miękkości 1 godzinę i 20 minut. W razie braku płynu dolej odrobinę wody.

Po tym czasie wyciągnij roladki z płynu i obierz ze sznurka lub szpikulców. Następnie przykryj folią aluminiową, aby nie wystygły.

Powstały mięsny płyn przecedź i ponownie wlej na patelnię.

W połowie szklanki wody wymieszaj 3 łyżki mąki pszennej. Następnie wlewaj po trochu, w zależności jak gęsty sos chcesz uzyskać.

Na sam koniec zahartowane 2 łyżki śmietany dodaj do sosu.

Całość lekko dopraw solą i pieprzem.

Autor przepisu: Kapitan Cook

Główna


Mój komentarz -Wspaniale opracowany przepis, można tylko pominąć wino i bulion- wystarczy czystą gotowaną wodą zalać podsmażone rolady.
Modra kapusta (śl. modro kapusta) jest również znana na Górnym Śląsku. Podobnie jak w Wielkopolsce jest to określenie czerwonej kapusty i potrawy z niej przyrządzonej. Na Górnym Śląsku gotuje się ją poszatkowaną, dodaje podsmażonego boczku, po czym soli się, dodaje się octu, pieprzu, surowej lub zeszklonej cebuli, i lekko słodzi. Tradycyjnie jest spożywana z roladą oraz kluskami śląskimi[1].

___________________________________________________________________________________

3 KUCHNIA WIELKOPOLSKA
Kluski ziemniaczane przycieraki
Kluski ziemniaczane przycieraki Anullka
Dodane przez:
Anullka
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki

1½ kg ziemniaków
mąką (około 14 bardzo czubatych łyżek)
1 jajko
sól
20 dkg chudej kiełbasy lub boczku
1 średnia cebulka
1 łyżka oleju

Pyszne kluseczki ziemniaczane,polecam:)
Etapy przygotowania

Obrane ziemniaki,umyć,zetrzeć na tarce,tak jak na placki,wylać na sito lub durszlak ,pod spód podstawiając czysty garnek.
Gdy woda z ziemniaków dobrze odleci,zlać delikatnie płyn, krochmal który został na dnie garnka,zebrać łyżką i włożyć do ziemniaków.
Dodać 1 jajko,mąkę,i wymieszać,ciasto ma być gęste i lekko odstawać od łyżki.
Wstawić wodę, (Najlepiej w dużym garnku)posolić,wlać łyżeczkę oleju ,gdy woda się gotuje,maczamy łyżkę we wrzątku,i kładziemy łyżką kluseczki(wielkość dowolna) jak się będą lekko rozpadać, dodać jeszcze troszkę mąki.
Gotować około 8 min od wypłynięcia.
Boczek lub kiełbaskę, przesmażyć na łyżce oleju, razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką,polać kluseczki.
Takie kluski robiła moja prababcia,babcia i robi moja mama,smakują również bez skwarek polane ,gotowanym gorącym mlekiem ,lub odsmażone na drugi dzień,polecam są wyśmienite.
Smacznego
http://www.mojegotowanie.pl/
kluski_ziemniaczane_przycieraki_medium_recipe_watermark

Tylko dla odważnych – czernina
images
Polska również może szczycić się na arenie międzynarodowej daniem, które zatrważa największych smakoszy i śmiałków. To oczywiście czernina, znana również jako czarna polewka – zupa, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki (dawniej – gęsi). Charakterystyczny smak nadaje dodatek cukru i octu, które miesza się z krwią, aby uniknąć jej krzepnięcia. Dawniej czernina miała również wymiar kulturowy – podawano ją kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny.

______________________________________________________________________________________

4 KUCHNIA WŁOSKA
PIZZA – sprawdzony przepis-polecam…
CIASTO DROŻDŻOWE;
30 dag mąki pszennej
2/3szklanki letniej wody
1 1/2 dag drożdzy
1/2 łyżeczki soli, cukier
4 łyżki oleju
NAŁOŻENIE;
12dag cebuli
ząbek czosnku
8dag oleju
70 dag pomidorów
pieprz, sól
15dag sera żółtego
świeże lub suszone przyprawy-tymianek,bazylia,majeranek…

____________________________________________________________________________________

CIASTA
Figa z makiem
DSC00645

Ciasto: 6 jaj
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: 5 żółtek
1 szkl. cukru
1 szkl. syropu po brzoskwiniach z puszki
1 i ½ budyń śmietankowy w proszku
1/2 szkl. wody
1 cukier waniliowy
200g margaryny Kasi
Ponadto: brzoskwinie w puszce (syrop zachować!)
dwie galaretki z czarnej porzeczki
okrągłe biszkopty Petitki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Przygotowanie

Białka ubić i dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i mak (piec 45 min.). Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.

Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać i wlać do gotującego się soku i ugotować. Po wystudzeniu zmiksować z margaryną.

Rozprowadzić połowę kremu,przekrojone na pół biszkopty ułożyć pionowo. Między biszkoptami ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką porzeczkową. Posmarować kremem i położyć drugą część biszkoptu. Resztą kremu posmarować biszkopt ułożyć kilka pokrojonych brzoskwiń i osypać wiórkami kokosowymi.
http://smaker.pl/
Salceson
DSC00651
Babka
DSC00739
Ciasto z kaszą manną-rewelacyjne-przepis od Irenki
DSC01242
Masa z kaszy manny
Składniki;
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1szklanka manny
1 margaryna lub 1 kostka masła
3 czubate łyżki kakao, może być więcej
10 dag rodzynek
Mleko zagotować,dodając wszystkie składniki, oczywiście kasze mannę dodać na samym końcu,parę minut pogotować.
Po ugotowaniu przekładamy gorącą masę do formy, na herbatniki lub biszkopt.Wierzch polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego.
Spód – Tradycyjny biszkopt lub herbatniki.
DSC00718

DSC00719

DSC00729
Salceson
DSC00590
——————————
Rafaello
Pyszne kokosowo-migdałowe kulki domowej roboty.

Składniki::

likier malibu: 1/2 kieliszka
sok z 1/2 cytryny
cukier: 1/2 szklanki
mleko w proszku: 25 dag
migdały: 40 sztuk
woda: 1/2 szklanki
wafle (andruty): 2 duże
wiórki kokosowe: 35 dag
masło: 25 dag

Rafaello: etapy przygotowania

Migdały sparz wrzątkiem, poczekaj 5 minut i zdejmij z nich skórkę. Wafle lub ciasteczka zmiel na drobno w malakserze. Można je również włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Do garnka wlej wodę. Gdy zacznie wrzeć, stopniowo dosypuj cukier, ciągle mieszając i gotuj tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Otrzymany syrop odstaw do wystygnięcia.

Syrop przelej do miski, dodaj mleko w proszku, 25 dag wiórków kokosowych, alkohol, sok z cytryny, miękkie masło oraz pokruszone herbatniki lub wafle. Wymieszaj łyżką lub mikserem (masa może być płynna). Wstaw do lodówki na 50-60 minut, by całość lekko stężała i łatwiej się formowała.

Po tym czasie miskę wyjmij z lodówki. Dłońmi z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego w każdą wkładając do środka migdał. Następnie starannie obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych. Rozłóż na talerzu i ponownie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowuj w lodówce.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/przepisy/przepis-rafaello,rId,1474#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Rolada żyrafa
Author admin Date 2 kwietnia 2014
Comments: 4 Comments

rolada żyrafa

Co potrzeba:

5 jaj,
¾ szklanki cukru pudru,
¾ szklanki mąki tortowej,
¼ szklanki zimnej przegotowanej wody,
50 g rozpuszczonego masła,
2 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy

Co potrzeba na masę:

400-500 g śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
4 połówki brzoskwiń z syropu

Wykonanie:

Przygotujcie sobie dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szprycę do dekoracji ciast. Jeśli takiej nie macie, przygotujcie mały woreczek foliowy. Włączcie piekarnik na 180° C na termoobieg.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku i cały czas ubijamy, dodajemy porcjami cukier puder i cukier waniliowy i dalej chwilę ubijamy. Masło roztapiamy (ja roztapiam w mikrofalówce) i mieszamy z zimną wodą, dodajemy do ubitych jaj i dalej mieszamy, ale na najmniejszych obrotach. Po chwili dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze ok. 1 minuty. Do szprycy z cienką końcówką lub woreczka foliowego przekładamy ok. 5-6 łyżek ciasta. W rogu woreczka robimy mały otwór. Na papierze do pieczenia robimy z ciasta kontury łat.

żyrafa kontury

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 3 minuty. W międzyczasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jeśli w szprycy lub woreczku zostało Wam białe ciasto, to dajcie je z powrotem do pozostałego ciasta. Na podpieczony wzór wylewamy ciemne ciasto i delikatnie je rozprowadzamy po całej powierzchni blachy.

żyrafa ciemne

Pieczemy jeszcze 12 minut na 180°C na termoobiegu. Upieczone ciasto przekładamy z papierem na blat szafki, przykrywamy drugim papierem i wilgotną ściereczką. Czekamy, aż ostygnie. Po ostygnięciu zwijamy delikatnie bez ściereczki w rulon. Ściereczkę kładziemy na wierzchu, żeby rulon się nie rozwinął. W tym czasie zajmujemy się masą. Połówki brzoskwiń kroimy w kawałki i odsączamy na sitku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Ciasto delikatnie rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając 2 cm pas pustego ciasta, którym zakończymy zwijanie. Na brzegu, od którego zaczniemy zwijanie wykładamy brzoskwinie, ciasto zwijamy delikatnie pomagając sobie papierem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest po kilku godzinach.

Smacznego 🙂
http://bulkazchlebem.pl/
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Truflowe kostki bez pieczenia
Opublikowano 21 września 2014

Kostka truflowa (3)Mega czekoladowe kostki truflowe poprawią humor każdemu, a już w szczególności wszystkim czekoladożercom. Przepis znalazłam na blogu Sio-smutki i aż się zdziwiłam, że wcześniej nie wpadłam na coś tak prostego, a jednocześnie tak pysznego. Zastąpiłam wafle herbatnikami i napewno nie ujeło im to smaku. Do poszczególnych mas można wkomponować również dowolne dodatki w postaci drobnych kawałków owoców, likierów czy kawy. Polecam serdecznie!!!

Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Masa ciemna:

– 250 g serka serka mascarpone

– 200 g czekolady ( u mnie gorzka 70%)

– 1 łyżeczka cukru pudru

Masa jasna:

– 200 g serka mascarpone

– 150 g czekolady białej

Dodatkowo:

– 10 sztuk herbatników lub wafel

– ewentualne dodatki: do masy ciemnej można dodać odrobinę alkoholu, likieru czy kawy, a do masy jasnej drobno pokrojone owoce lub suszone owoce

Przygotowujemy dwa garnki z grubym dnem. W jednym roztapiamy białą czekoladę, a w drugi ciemną. Po roztopieniu łączymy je z serkami i cukrem, dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki na dnie i odrazu wylewamy masę ciemną. Blaszkę wkładamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa lekko stężeje wylewamy na nią część jasną i znów wkładamy do lodówki, by obie warstwy dokładnie stężały. Ja dodatkowo polałam kostki musem brzoskwiniowym którego miałam nadmiar po przygotowywanym wcześniej serniku brzoskwiniowym (przepis tutaj)

Z blaszki wyszło 12 kostek. Jedna to 290 kcal
http://relaxtime.blog.pl/

Kostka truflowa (1)
———————————–
Masa cukrowa / lukier plastyczny

Składniki

750 – 800 g cukru pudru (dokładnie przesianego)
100 g glukozy najlepiej w proszku (do kupienia w aptece lub trzykrotnie taniej w supermarkecie, takie opakowanie można już dostać
4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml – jeśli glukozy w proszku
3 łyżeczki \’Planty\’ (opcjonalnie, szukać należy jej na stoisku z masłami i margaryną, jest nawet w podobnym opakowaniu)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
kilka kropel gliceryny-Gliceryna roślinna(opcjonalnie, masa jest \’\’szlachetniejsza\’\’)

barwniki spożywcze (opcjonalnie)

> 6 os. 30 min średnie przystępne
Przygotowanie

Żelatynę namaczamy w wodzie, gdy napęcznieje rozpuszczamy ją. Gdy jest już płynna ale nie wrze dodajemy Plantę oraz glukozę i mieszamy dokładnie.

Proponuję przygotowywać masę w metalowej misce, jest to wygodne, zwłaszcza jeśli planujemy wyrabiać masę cukrową ręcznie. Innym sposobem jest użycie do tego celu miksera, wtedy wybieramy końcówkę której normalnie użylibyśmy do wyrabiania ciasta drożdżowego. Połowę dokładnie przesianego cukru pudru umieszczamy w misie i dodajemy rozpuszczoną wcześniej glukozę i żelatynę i wyrabiamy.

Cukier puder dodajemy stopniowo, aż uzyskamy zadowalającą konsystencję. Wtedy masę wykładamy na blat podsypany cukrem pudrem i wyrabiamy ręcznie tworząc kulkę z której następnie formujemy dowolne kształty, ewentualnie wałkujemy w celu pokrycia nią tortu. Ja całość pracy bez problemu wykonałam ręcznie, początkowo mieszałam masę łyżka, a gdy odpowiednio zgęstniała wyłożyłam na blat podsypany cukrem pudrem i wyrobiłam.

Do gotowej masy możemy dodać barwnik spożywczy, jeżeli tak jak ja robiąc oczy będziecie chcieli uzyskać ciemny, niemalże czarny kolor przy pomocy kakao to przestrzegam, że należy go dodać dosyć sporo co nie pozostaje bez wpływu na konsystencję masy, która staje się krucha, mniej elastyczna. Ze zwykłymi barwnikami nie ma tego problemu. Masa dosyć szybko wysycha, dlatego należy ją przechowywać dosyć dokładnie owiniętą folią spożywczą, a gdy zrobi się twarda podgrzewać w mikrofalówce (ewentualnie tak jak ja – w misce nad kąpielą wodną). Pokrywając torty masą cukrową pamiętajmy o tym aby były one pokryte masą maślaną, ewentualnie maślano – budyniową. Zdecydowanie odradza się stosowanie bitej śmietany i kremów śmietano pochodnych, ponieważ powodują one rozmiękanie masy. Nakładanie jej bezpośrednio na biszkopt tez nie jest dobrym pomysłem, bo zbyt szybko stwardnieje i nie będzie dokładnie przylegać do tortu.

http://smaker.pl/
—————————-
Kokosowe kulki.

Składniki

100 g cukru
150 ml śmietanki tortowej 36 %
200 g czekolady białej
200 g wiórków kokosowych

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

W garnku gotujemy śmietankę z cukrem aż się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy by wystygło. Jak jest chłodne ucieramy około 5 minut mikserem, dodajemy 150 gram wiórków kokosowych i mieszamy.
Resztę wiórków wysypujemy na talerzyk. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach. Wstawiamy do lodówki by się dobrze schłodziły.

SMACZNEGO

http://smaker.pl/
————————————————
Plastyczna masa cukrowa do tortów
tort Magdy 2
0,5 kostki margaryny lub masła
1 szklanka wody
25 dag mąki pszennej
0,5 kg cukru pudru

Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Bardzo ważne jest, aby cukier puder dodawać do zimnej masy, ponieważ dodany nawet do lekko ciepłej – rozpuści się, a nasza masa się rozpłynie. Jeśli czujemy, że masa jest klejąca, możemy dodawać cukier puder lub nawet mąkę (oba sposoby wypróbowane) aż do uzyskania interesującej nas konsystencji.

Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem – można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Z każdym kolejnym razem szczegóły robi się lepiej.
http://elawkuchni.blogspot.com/
——————————————————-
Trufle czekoladowe
2 tabliczki (200 g) gorzkiej, dobrej czekolady
1/4 kostki (50 g) masła
20 g cukru pudru
20 g posiekanych pistacji
20 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki kakao

Czekoladę zetrzyj na tarce, przełóż do miski i roztop nad garnkiem z parującą wodą, tak by miska z czekoladą nie dotykała lustra parującej wody. Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier oraz masło, wymieszaj i włóż do lodówki na około godziny.
Po schłodzeniu oprósz dłonie kakao. Łyżeczką nabieraj masę czekoladową i dłońmi uformuj kulki. Trzy z nich obtocz w posiekanych pistacjach, kolejne trzy w wiórkach kokosowych, a ostatnie w kakao. Włóż do papierowych muffinkowych foremek i przechowuj w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
http://www.gazeta.pl/
1. /uploads/2014/01/DSC00590.jpg”>DSC00590 6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Całe jajka ubić na parze z cukrem.
Gdy masa zgęstnieje zdjąć z pary , dodać masło , kakao i nadal ubijać,aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta masa.
Masę kakaową odstawiamy na chwilę aż dobrze ostygnie.
Andruty przekładamy masą kakaową na zakończenie dobrze dociskamy od góry i odstawiamy na ok 2 godzin aby masa dobrze stężała.

Po upływie 2 godzin Andruty kroimy w kostkę,ja pokroiłam w małe kawałki bo dla mnie są takie lepsze.

Smacznego!!!

http://smaker.pl/
===========================================================
Smaker /Przepisy / Desery / 5 minutowe ciasto czekoladowe w kubku – przepis

Desery Przepis na:
5 minutowe ciasto czekoladowe w kubku – przepis

Autor: ilovebakepl

Pyszne, szybkie i smaczne 🙂
Składniki

4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
1 jajko
3 łyżki kakao
3 łyżki nutelli
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
szczypta soli
pół szklanki śmietanki kremówki 30%
2-3 truskawki, pokrojone na plasterki

1-2 os. 15 min średnie przystępne
Przygotowanie

ILOŚĆ: 1 kubek o poj. 300 ml

Do miseczki wsypujemy mąkę, kakao, cukier, kawę, sól. W oddzielnej miseczce odmierzamy mleko, olej, nutellę oraz dodajemy jajko. Łączymy mikserem lub trzepaczką, następnie wsypujemy suche składniki i ponownie łączmy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do kubka i wstawiamy do mikrofali na 2-3 min. na najwyższą moc mikrofali. Dekorujemy ubitą śmietaną i truskawkami. Smacznego.

http://smaker.pl/

————————————————————————-

Delikatne ciasto makowe

Ciasto:
100 g rodzynek
50 ml rumu
250 g maku
4 jabłka
5 jajek
200 g cukru
120 g masła
100 g kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
sól
1/2 l mleka
masło do formy

Lukier:
szklanka cukru pudru
sok z cytryny
50 ml rumu
2 łyżki wrzącej wody

Dekoracja:
kilka orzechów włoskich

Rodzynki zalewamy rumem na kilka godzin. Mak płuczemy, zalewamy mlekiem wymieszanym z dwiema szklankami wody i gotujemy na małym ogniu 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Osączamy mak na sicie, mielemy dwukrotnie (można użyć gotowej masy makowej). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy miękkie masło, kaszę mannę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, cukrem waniliowym, a na koniec mocno ubitą pianę z białek. Ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy 45 minut w 180°C. Przygotowujemy lukier: cukier puder, sok z cytryny, rum i wodę ucieramy na gładką masa. Gdy upieczone ciasto całkowicie wystygnie, lukrujemy je i przybieramy połówkami orzechów.
Delikatne ciasto makowe

http://www.gazeta.pl/
————————————————————————-
Stefanka czekoladowo – kokosowa
Połącznie kokosu z czekoladą „chodziło” za mną już od jakiegoś czasu. I kiedy zobaczyłam na blogu Smakołyki Bereniki stefankę cappuccino wiedziałam że pozamieniam masy tak, by dopasować je do mojej zachcianki. Efekt wyszedł super, obie masy smakowały rewelacyjnie. Użyłam herbatników wieloziarnistych więc ciasto nie było zbyt slodko – maślane. Ciasto jest super dla wszystkich którzy nie są fanami piekarników, a do tego jest bardzo szybkie do wykonania no i meeega smaczne 🙂

Składniki na foremkę 20×20 cm:

Masa kokosowa:

– 300 ml mleka

– 40 g masła

– 4 łyżki kaszy manny

– 4 łyżki cukru

– 100 g wiórek kokosowych

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy kaszę oraz wiórki kokosowe cały czas mieszając. Gotujemy do momentu zgęstnienia. W tym samym czasie możemy szykować drugą masę.

Masa czekoladowa:

– 300 ml mleka

– 40 g masła

– 4 łyżki kaszy manny

– 2 łyżki cukru

– 100 g czekolady 70% (lub innej)

Mleko gotujemy wraz z masłem i cukrem. Dodajemy czekoladę i po jej rozpuszczeniu dodajemy kaszę mannę. Gotujemy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.

Dodatkowo:

– około 30 sztuk herbatników wieloziarnistych

– 50 g czekolady

– 40 ml śmietanki kremówki

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy masę czekoladową (masy mogą być jeszce ciepłe) przykrywamy ją warstwą herbatników delikatnie je dociskając. Następnie wylewamy masę kokosową i znów układamy herbatniki. Foremkę wkładamy do lodówki. Śmietankę podrzewamy w garnuszku i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Odstawiamy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć wylewamy go na herbatniki i znów wstawiamy do lodówki. Gdy masy stężeją ciacho można pałaszować 🙂

Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal

Rolada kakaowo – kokosowa bez pieczenia

Rolada kakowo – kokosowa Bez Pieczenia (1)Wpadłam ostatnio na blogu Smakowite Dania na rewelacyjny przepis. Nawet nie wiedziałam, że takie cudo jest wogóle możliwe. Chodzi o roladę kakowo kokosową, całkowicie bez pieczenia 🙂 Kto by pomyślał, że z samych herbatników i kakao wyjdzie taka pyszna masa. Jedyna rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę to dodawanie do masy wody, łatwo można przesadzić i wówczas masa nie będzie tak mocno zbita jak powinna (jak u mnie), ale pomimo tego chiacho (lub też deser) wyjdzie rewelacyjne w smaku. Dodałam też więcej kakao a mniej cukru niż w oryginale, żeby zrównoważyć słodką masę kokosową. Musicie spróbować 🙂

Składniki na około 10 porcji:

Masa kokosowa:

– 200 g masła

– 0,5 szklanki cukru pudru

– 100 g wiórek kokosowych

– sok z jednej cytryny

Masa kakaowa

– 1/3 szklanki cukru

– pół szklanki wody (lub mniej)

– 4 łyżki kakao

– 3 paczki herbatników (pakowanych podwójnie)

Masa kokosowa: masło ucieramy wraz z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz wiórki. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Masa kakowa: herbatniki rozkruszamy wałkiem lub rozdrabniamy w blenderze na mniejsze i większe kawałki. Łączymy dokładnie z cukrem i kakao. Na końcu stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy wody, tak by ciasto się połączyło ale pozostało bardzo gęste. Na papier do pieczenia wykładamy mase kakaową, tak by była grubości około 0,5 cm. Masę najlepiej wyłożyć na kształt prostokąta by było nam ją łatwo zwinąć, wielkość prostokąta zależy od ilości ciasta i od tego jak grubo go rozłożycie. Na masę kakaową nakładamy masę kokosową i całość, pomagając sobie papierem, zwijamy w roladę (u mnie jak zwykle rolada nie wygląda imponująco – jeśli chcecie zobaczyć perfekcyjnie zwinietą roladę to odsyłam na stronę autorki przepisu) i wstawiamy do lodówki. Deser jest gotowy gdy obie masy stwardnieją.

Z podanych wyżej skłdników wyszło mi 10 porcji około 1,5 cm każda. Jedna porcja to w tym przypadku 370 kcal.

Rolada kakowo – kokosowa Bez Pieczenia (4)

Rolada kakowo – kokosowa Bez Pieczenia (3)Smacznego!!!
http://relaxtime.blog.pl/
============================================

Popapraniec

Ciasto o takiej dziwnej nazwie, ale bardzo ładnie wyglądające i co ważne smaczne.
popapraniec

Składniki

Ciasto:
6 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki suchego maku
1/4 szklanki wiórek kokosowych
Krem:
20 dag masła
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
kilka suszonych śliwek
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania

1.
popapraniec – krok 1

Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto. Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto. Piec w temp do 180 st około 30 min.

2.

Krem: Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem.

3.
popapraniec – krok 3

Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak aby zostało nam około 3 łyżek dżemu na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole

4.
popapraniec – krok 4

Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem ( ma być tylko miejscami), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Ja ciasto posypałam dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.

Ciasto jest pyszne, wszyscy w rodzinie się nim zajadają ,a co najważniejsze nie jest trudne w wykonaniu.Szczerze polecam!!Zawsze wychodzi.

http://www.przyslijprzepis.pl/przepisy
———————
Ciasto „POPAPRANIEC”

Składniki

Składniki na ciasto:
6 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku (suchy)
1 łyżka kakao

MASA:
1/2 litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny

Polewa czekoladowa:
pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
łyżka masła
3-4 łyżki wody

Ponadto:
odrobina alkoholu do nasączenia biszkopta(na prawde odrobina tylko do skropienia)
dżem czarnej porzeczki
wiórki kokosowe
migdały lub orzechy
Sposób przygotowania

1.
Popapraniec – krok 1

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem.

2.

MASA Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Dodac sok z cytryny i jeszcze chwilke ucierać. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy.Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!

http://www.przyslijprzepis.pl/przepisy
—————————–

Ptasie mleczko cytrynowe na ciasteczkowym spodzie

Ptasie mleczko na spodzie ciasteczkowym (3)Kiedy trafiłam na przepis ptasiego mleczka na blogu Ola in the Kitchen nie wierzyłam, że to sie może udać: tylko mleko, cukier i żelatyna? Byłam bardzo sceptyczna, ale jak się okazało ptasie mleczko wyszło i to wyszło naprawdę pyszne. Nigdy nie przepadałam za ptasim mleczkiem samym w sobie, dlatego postanowiłam dodać cytrynę i połączyć go z chrupiącym, ciasteczkowym spodem, odrobiną czekolady i skórki cytryny. Całość wyszła rewelacyjnie. Deser można kroić w dowolne kształty i nadaje się na każdą okazję, a do tego wygląda bardzo elegancko 🙂

Składniki na blaszke 20×20 cm:

Ciasteczkowy spód:

– ok. 100 g herbatników

– garść wiórek kokosowych

– garść zmielonych migdałów

– 40 g czekolady gorzkiej

– 50 g masła

Herbatniki blendujemy na piasek i łączymy z wiórkami oraz migdałami. Masło roztapiamy z czekoladą. Do płynnej masy dosypujemy składniki sypkie i dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, przekładamy do niej masę ciasteczkową i ugniatamy ją np. dnem szklanki. Foremkę wkładamy do lodówki. Na spód możecie wykorzystać dowolne ciastka lub orzechy.

Ptasie mleczko:

– 250 ml zimnego mleka

– sok z jednej cytryny

– 10 g żelatyny w proszku

– 2 łyżki cukru

– małe opakowanie cukru waniliowego

Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy oba cukry, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą (nie wolno gotować!). Lekko studzimy, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach około 20 minut. Piankę przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

W mikrofali rozpuszczamy dwie kostki czekolady i dekorujemy nią naszą piankę. Przed podaniem ścieramy na tarce odrobinę skórki z cytryny.

Z foremki wykroiłam 12 dużych porcji. Jedna to około 140 kcal

Ptasie mleczko na spodzie ciasteczkowym (1)

Ptasie mleczko na spodzie ciasteczkowym (2)

Smacznego!!!
http://relaxtime.blog.pl/
=============================

Ptasie mleczko

Składniki;

5 białek
2 opakowania cukru waniliowego
500ml śmietany kremówki
7 łyżeczek żelatyny
1 cytryna
0,5 pomarańczy
70g cukru pudru
300g czekolady
2 łyżki margaryny

Białka ubić z cukrem waniliowym. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać wyciśnięte soki z cytryny i pomarańczy. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, wymieszać z bitą śmietaną i pianą z białek. Płaską formę wysmarować margaryną lub wyłożyć pergaminem, wyłożyć na to masę i wygładzić szerokim nożem, tak żeby masa miała wysokość 2 cm . Masę wstawić do lodówki na 1 godzinę, następnie, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie na prostokąty lub wycinać za pomocą różnych ozdobnych foremek. Czekoladę rozpuścić. Pianki zanurzać w letniej czekoladzie, układać na pergaminie. Jak ostygnie, zdejmować podważając nożem.
Gotowe.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatkę warstwową najlepiej serwować w przezroczystym naczyniu, dzięki czemu lepiej widać poszczególne warstwy. Dla koloru, możesz dodać do niej na przykład zielony groszek lub pokrojoną zieloną fasolkę szparagową (z puszki, lub ugotowane mrożone), czerwoną fasolkę z puszki albo ugotowane i pokrojone w kostkę buraczki.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju
1/2 puszki kukurydzy
100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
sól
pieprz
chili

Sposób przygotowania:

Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij widelcem, kukurydzę osącz. Jajka na twardo obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek, posiekaj je drobno i włóż do oddzielnych miseczek. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posiekaj szczypior, zmieszaj majonez z keczupem, dopraw solą, pieprzem i chili. W szklanej misie układaj warstwami: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu majonezowo-keczupowego, szczypior, tuńczyka, resztę sosu majonezowo-keczupowego, resztę sera i posiekane żółtka.

Autor: Maria Szkop
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,19473306,proste-salatki-na-impreze.html#s=BoxLSCzol1

Sałatka jarzynowa

Bez niej wiele osób nie wyobraża sobie świąt czy rodzinnych spotkań. By przyspieszyć jej przygotowanie, możesz skorzystać z gotowych mieszanek krojonych warzyw.

Składniki:

2 słoiczki marchewki z groszkiem i kukurydzą
2 łyżki majonezu
3 ziemniaki w mundurkach
2 ogórki kiszone (lub konserwowe)
po 1 cebuli i jabłku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Odcedź dokładnie na sitku marchewkę z groszkiem i kukurydzą. Ziemniaki i jabłko obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Pokrój w kostkę ogórki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, dopraw solą i pieprzem (ewentualnie musztardą).

Autor: Junona Lamcha
Więcej: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,19473306,proste-salatki-na-impreze.html#s=BoxLSCzol1

http://inews.com.pl/WordPress3/

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.