OnetStyl życia
Wino czosnkowe – domowe remedium na odporność
Czosnek od zarania wieków znany był ze swojego leczniczego działania. Louis Pasteur potwierdził to naukowo w 1858 roku, wkrótce potem dr Arthur Stoll (szwajcarski laureat Nagrody Nobla i lekarz) ujawnił główny składnik czosnku, substancję o nazwie allina.
Magdalena GorostizaZąbki czosnku zawierają olejek lotny (zwany olejkiem czosnkowym) z alliną i enzymem allinazą, który po roztarciu czosnku zamienia allinę w allicynę (sulfotlenek dwusiarczku allilu – związek o charakterystycznym zapachu i bakteriobójczych właściwościach) i kwas pirogronowy. Poza tym olejek zawiera m.in. salicynę, fitosterole, kwas spirogenowy, amoniak oraz szereg cuchnących dwu- i trójsiarczków alkilowych i metylowych (także o właściwościach antybiotycznych). Stąd taki, a nie inne zapach tego drogocennego naturalnego lekarstwa.
REKLAMA
Co ciekawe, zapach czosnku będzie słabiej wyczuwalny u zdrowej osoby, która utrzymuje zdrową i zbilansowaną dietę (dieta z mniejszym udziałem toksyn).
Wino czosnkowe jest bardzo przydatne w walce z różnymi chorobami i dolegliwościami. Dzięki allicynie surowy czosnek ma właściwości antyseptyczne, grzybobójcze, bakteriobójcze i oczyszczające, czerwone wino jest bogate w przeciwutleniacze, które poprawiają zdrowie serca i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.
Główne zalety zdrowotne wina wynikają z wysokiej zawartości resweratrolu i flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami, które poprawiają zdrowie serca, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają krążenie krwi, wspomagają regenerację komórek, pomagają zmniejszyć otyłość, oczyszczają organizm.
Łącząc te dwa składniki wzmacniamy ich właściwości.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA WINA CZOSNKOWEGO
12 ząbków czosnku
½ litra dobrego jakościowo czerwonego wina.
PRZYGOTOWANIE
Obieramy czosnek, Każdy ząbek czosnku należy pokroić na cztery części, a następnie zmieszać w szklanym słoiku z pół litra czerwonego wina.
Słoik należy bardzo dobrze zamknąć i przechowywać przez dwa tygodnie w miejscu w domu, w którym dociera do niego światło słoneczne.
Przez te dwa tygodnie słoik należy wstrząsać codziennie, dwa lub trzy razy dziennie.
Na koniec płyn odcedza się i wlewa do ciemnej butelki.
Dzienna dawka może wynosić maksymalnie łyżeczkę tego napoju trzy razy dziennie przez miesiąc. Kurację robimy dwa razy w roku.
Źródło: Kobieta XL
https://www.onet.pl/styl-zycia/kobietaxl/wino-czosnkowe-domowe-remedium-na-odpornosc/5treyl3,30bc1058
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Syrop z młodych pędów sosny – pini
Domowy syrop z młodych pędów sosny to lek, który możemy wykorzystać, kiedy w zimowe dni dopadnie nas przeziębienie. Działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie, pomoże przy chrypce, która może zdarzyć się i latem spowodowana nadużywaniem klimatyzacji w samochodzie, czy biurze:) Przyda się przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli. Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników. Tylko teraz w maju można zerwać odpowiednie pędy do przygotowania syropu. Najlepsze są takie, które mają 10, 12 cm długości lepiej się pośpieszyć, bo zaraz przerosną! Warto mieć w domowej apteczce własnoręcznie przygotowany syrop naturalny bez chemicznych dodatków taki jak kiedyś przygotowywały go nasze Babcie:) Po odcedzeniu syropu nie wyrzucajcie pędów wykorzystajcie je do przygotowania wspaniałej nalewki z pędów sosny, która również posiada właściwości lecznicze, ale jest to specyfik tylko dla dorosłych!
- Młode pędy sosny oczyścić z brązowych łusek, choć według niektórych receptur nie jest to konieczne, wystarczy tylko oczyścić z ewentualnych owadów, ale nie myć ich
- Oczyszczone pędy układać warstwami w słoju, każdą warstwę przesypać cukrem i ugnieść np. pałką/tłuczkiem lub pięścią
- Na koniec całość mocno docisnąć
- Przykryć pokrywką, ale nie zakręcać do końca, można założyć gęstą gazę i obwiązać gumką
- Słój odstawić na słoneczny parapet co kilka dni można przemieszać zawartość słoja, aby cukier lepiej się rozpuścił, można też ugnieść zawartość (nacisnąć z góry tłuczkiem). Słój z pędami zdjąć z parapetu, kiedy cukier się rozpuści teraz można odstawić go w ciemne i chłodniejsze miejsce
- Kiedy pędy puszczą już sok, a syrop nabierze herbacianego koloru, można zawartość przecedzić przez gazę, dokładnie wyciskając syrop z pędów
- Pędy w syropie mogą spędzić do 4 tygodni nie ma potrzeby trzymania ich dłużej
- Gotowy syrop przelać do wyparzonych słoiczków lub buteleczek, zakręcić
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
- Dorośli po 1 łyżce 3- 4 razy dziennie
- Dzieci po 1 łyżeczce 3 razy dziennie
Syrop z mniszka lekarskiego ma m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów może być stosowany także w celu leczenia dolegliwości żołądkowych czy infekcji skórnych. Sprawdź przepis na pyszny syrop miodowy z mniszka lekarskiego i przekonaj się o jego wyjątkowych właściwościach.
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest najczęściej stosowany w celu łagodzenia bólu gardła i leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Jednak miód z mniszka lekarskiego, poza właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwwirusowymi, ma także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w wielu domowych apteczkach.
Kiedy i gdzie zbierać kwiaty mniszka lekarskiego?
Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady.
Uwaga! Nie należy zbierać kwiatów mniszka rosnących przy drogach oraz na polach (ze względu na ryzyko, że są skażone pestycydami). Najlepiej zbierać kwiaty rosnące na łąkach.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 1 litr kwiatów mlecza,
- 2 cytryny,
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie: kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstaw na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej do słoiczków. Termin ważności domowego syropu z mniszka mija po kilku miesiącach od daty przygotowania.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/syrop-z-mniszka-lekarskiego-przepis-na-leczniczy-miod-z-kwiatow-mlecza_41461.html
Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele miesięcy cieszyć się korzyściami jakie daje napar z pokrzywy, możesz wysuszyć jej młode listki. Zastosuj się do kilku zasad, takich jak ta, że ostatnia kwadra księżyca służy suszeniu ziół, a twoje zioła zachowają maksimum właściwości zdrowotnych.
Kiedy zrywać pokrzywę? Zbiory pokrzywy rozpoczynają się, kiedy jej liście są już dobrze wykształcone. Najwięcej właściwości leczniczych mają młode listki. Trzeba pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Najczęściej okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja.
Chroniąc się przed poparzeniem możemy ściąć całe pędy i pozostawić je aż zwiędną, tracąc nieprzyjemne właściwości parzące. Ważne jest, żeby każdy listek zrywać oddzielnie i uważać, żeby się ze sobą nie posklejały. Pamiętaj, żeby nie zrywać pokrzywy przy drogach i w miejscach, w których są narażone na zanieczyszczenia. Jeśli jednak pomimo to zdecydujesz się na zbiory w takim miejscu, przed suszeniem dokładnie umyj każdą łodygę.
Jak suszyć pokrzywę?
Pokrzywę suszymy bardzo szybko po zerwaniu, rozkładając listki na papierze, macie słomianej lub siatce. Pozostawiamy ją w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, bo rośliny lecznicze narażone na działanie słońca podczas suszenia tracą swoje walory lecznicze i smakowe. W wyjątkowych sytuacjach, np. z powodu deszczowej pogody, można suszyć pokrzywę w piekarniku. Temperatura suszenia nie powinna wtedy przekraczać 35 stopni, a drzwiczki piekarnika pozostawiamy otwarte przez cały czas, umożliwiając uchodzenie pary wodnej. Po wysuszeniu listki powinny być ciemnozielone z wyraźnie widoczną siateczką białych żyłek. Zbrązowiałe liście świadczą o tym, że zioło suszone było zbyt długo lub w nieodpowiednich warunkach. Jeśli nie masz pewności, czy możesz już pakować zioła, sprawdź, czy listki kruszą się w palcach. Wysuszone liście pachną gorzkawo, a ich smak jest lekko słony.
Odmiany pokrzywy występujące w Polsce
- Pokrzywa zwyczajna – pospolita roślina, często uważana za chwast. Rośnie na terenach nizinnych i w górach. Ma właściwości lecznicze w postaci surowej, jak i naparów z suszonych listków. Suszyć można liście, łodygi i korzenie.
- Pokrzywa żegawka – występuje w całej Polsce. Osiąga wysokość od 20 do 50 cm. Jej łodyga pokryta jest krótkimi szczecinkami i dłuższymi włoskami parzącymi, jej łodygi nie stają sie grube, a liście nie osiągają dużych rozmiarów. Posiada właściwości lecznicze podobne do pokrzywy zwyczajnej.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/pokrzywa-kiedy-zrywac-jak-suszyc-pokrzywe-by-zachowac-wlasciwosci-lecz_41478.html
====================================================================
Sok z brzozy jest bogaty w wiele witamin i soli mineralnych, dlatego powinny sięgać po niego osoby, które chcą uzupełnić niedobór składników odżywczych w organizmie i wzmocnić swoją odporność. Wypróbuj przepisy na pyszny sok z brzozy.
Sok z brzozy można kupić w sklepie z ekologiczną żywnością lub wydobyć samemu z pnia drzewa. W tym drugim przypadku należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ sok z brzozy spływa bardzo długo. Najprościej uzyskać sok z pnia brzozy. Należy wtedy:
- wywierć w pniu drzewa kilkucentymetrowy otwór,
- włożyć plastikową rurkę,
- umieścić drugi koniec rurki w naczyniu, do którego będzie spływał sok,
- po napełnieniu naczynia należy zabezpieczyć otwór w drzewie pastą ogrodniczą.
Tak uzyskany sok z brzozy należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.
Jak pić soki z brzozy?
Soki z brzozy najlepiej smakują schłodzone. Nigdy nie należy ich zostawiać na słońcu, ponieważ wysoka temperatura i promienie UV zmniejszają zawartość cennych składników odżywczych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/sok-z-brzozy-przepisy-na-pyszny-sok-z-brzozy_41334.html
============================================
Chory kotek
Pan kotek był chory i leżał w łóżeczku,
I przyszedł pan doktor: „Jak się masz, koteczku”!
— „Źle bardzo…” — i łapkę wyciągnął do niego.
Wziął za puls pan doktor poważnie chorego,
I dziwy mu śpiewa: — „Zanadto się jadło,
Co gorsza, nie myszki, lecz szynki i sadło;
Źle bardzo… gorączka! źle bardzo, koteczku!
Oj! długo ty, długo poleżysz w łóżeczku,
I nic jeść nie będziesz, kleiczek i basta:
Broń Boże kiełbaski, słoninki lub ciasta!”
— „A myszki nie można? — zapyta koteczek —
Lub z ptaszka małego choć z parę udeczek?”
— „Broń Boże! Pijawki i dyjeta ścisła!
Od tego pomyślność w leczeniu zawisła”.
I leżał koteczek; kiełbaski i kiszki
Nie tknięte, zdaleka pachniały mu myszki.
Patrzcie, jak złe łakomstwo! Kotek przebrał miarę;
Musiał więc nieboraczek srogą ponieść karę.
Tak się i z wami dziateczki stać może;
Od łakomstwa strzeż was Boże!
Akupresura w ten sposób sama „wyciskasz” ból
Opublikowano 18 grudnia 2013, autor: admin
akupresuraAkupresura: Technika, której każdy może się nauczyć.
Kiedy stomatolog włączył turbinkę, pacjentka bez lęku otworzyła usta i jednocześnie ucisnęła mocno prawym kciukiem fałd paznokciowy lewego palca wskazującego po wewnętrznej stronie. Dzięki temu nie odczuwała bólu.
Sposób, który zastosowała ta pacjentka, należy do najstarszych na świecie metod uzdrawiania. Chińczycy odkryli, że poprzez uciskanie określonych punktów ciała można uśmierzyć wiele cierpień. Technika ta nosi nazwę akupresury.
W jaki sposób można pomóc sobie lub komuś w razie jakiejś dolegliwości? Robi się to tak: kciuk, palec wskazujący lub pałeczkę (np. zaokrąglony koniec ołówka) przykładamy do określanego miejsca na ciele (jest najcześciej wrażliwe na ucisk) i wykonujemy okrężne i rytmiczne ruchy uciskające. Żelazna reguła: powtarzamy to aż do ustąpienia bólu, ale nie dłużej niż dziesięć minut.
Jeszcze jedna rada co do „doraźnej pomocy akupresyjnej”: w razie wystąpienia dolegliwości serca i krążenia oraz zagrażającego zasłabnięcia uciskać mocno przez dwie do trzech minut paznokciem kciuka wewnętrzny fałd paznokciowy palca małego.
Każdy może się nauczyć akupresury. Literatura jest dostępna niemal w każdej księgami. Niczego więcej do tego nie trzeba, tylko własnych palców i trochę odwagi.
http://www.ludzie-w-firmie.pl/
Akupresura PDF Drukuj Email
Akupresura jest bardzo skuteczną naturalną metodą leczenia wywodząca się z Chin. Odpowiedni ucisk wyznaczonych części ciała może przynieść wiele korzyści dla organizmu człowieka.
Akupresura to najstarsza, tradycyjna metoda leczenia. Polega na masażu uciskowym poszczególnych punktów ciała. Punkty te zwane są receptorami. Są to unerwione miejsca, które odpowiadają określonym organom. Wykonując masaż receptorów osiąga się lepsze ich ukrwienie, a co za tym idzie również określonego narządu.
Bardzo ważną zasadą akupresury jest wykonywanie masażu od lewej nogi i od śródstopia. Zabieg przynosi ulgę we wszystkich rodzajach bólu zaczynając od bólu głowy, bólu pleców, poprzez migreny i skończywszy na katarze siennym. Niektórzy zwolennicy uważają, że za pomocą akupresury można wyleczyć bardzo poważne, skomplikowane schorzenia. Jedno jest pewne – zanim przystąpimy do zabiegu, należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu po poradę.
http://www.wikawera.pl/polecamy
Grypa czy zwykłe przeziębienie?
Zarówno grypa jak i przeziębienie powstają wskutek dostania się do naszego organizmu wirusów. Obie choroby mają bardzo podobne objawy. Istotne jest, aby zwykłego kataru nie traktować jak grypy, a prawdziwej grypy nie lekceważyć.
Przeziębienie wywołują ogromne ilości wirusów, które są zaliczane do tzw. wirusów zwyczajnych, a ich siła leży w ich ilości. Grypę wywołują bardzo niebezpieczne wirusy, zaliczane do grupy wirusów podwyższonego ryzyka. Są one zdolne do zmiany swoich właściwości, potrafią się łączyć i mutować.
Jak odróżnić zwykłe przeziębienie od grypy?
Zwykłe przeziębienie jest skutkiem przemarznięcia, przemoknięcia lub zmiany temperatury. Rozwija się dość powoli, przebiega łagodnie i dość szybko się kończy. Natomiast bardzo szybko przenosi się na innych ludzi. Wystarczy bliski kontakt z osobą przeziębioną np. przebywanie w jednym pomieszczeniu, podanie ręki, całowanie się i przeziębienie gotowe.
Przeziębienie, to zakażenie górnych dróg oddechowych, dlatego jedne z pierwszych objawów, to drapanie w gardle i katar. Kolejne objawy, to nasilenie kataru; mogą pojawić się trudności z przełykaniem, chrypka i złe ogólne samopoczucie. Rzadko występuje gorączka a jeżeli już, to niezbyt wysoka, około 37°C. Objawy przeziębienia są sygnałem dla naszego organizmu. Dostaje on sygnał o zakażeniu wirusami i zaczyna reagować. Czas reakcji zależy od naszej odporności. Jeżeli nasza odporności jest duża, objawy przeziębienia utrzymują się przez kilka dni, zwykle od 3 do 5. Przy osłabionym organizmie często dochodzi do powikłań, najczęstsze z nich to zapalenie zatok.
Leki z wiosennych roślin
Wykorzystajmy tę porę roku, by zebrać zioła, które posłużą do przygotowania leczniczych mikstur. Będą jak znalazł, gdy nadejdzie sezon jesiennych infekcji.
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/samopoczucie/news-leki-z-wiosennych-roslin,nId,2201740#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Wino z mniszka wspomaga oczyszczanie organizmu
NASZ PRZEPIS: Do garnka (ok. 5 l) wrzucamy płatki z mlecza (2 l), wyszorowane, pokrojone w kostkę pomarańczę i cytrynę oraz 20 dag rodzynek. Całość zalewamy 2 l wrzątku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie gotujemy 1 l wody, wsypujemy 1 kg cukru i gotujemy, aż powstanie syrop. Studzimy. Odcedzamy kwiaty mniszka i przelewamy płyn do tzw. gąsiora. Dodajemy syrop, sok z cytryny i pomarańczy, sfermentowane drożdże winiarskie (1 łyżeczka). Mieszamy. Odstawiamy na 6-8 tygodni. Zlewamy do butelek.
JAK STOSOWAĆ? Pijemy mały kieliszek (25 ml) przed śniadaniem przez 2 tygodnie.
JAK DZIAŁA? Wino jest bogate w witaminy A, D i E, flawonoidy oraz sole mineralne. Dzięki temu wspomaga także wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Reguluje również trawienie.
Syrop z kwiatów czarnego bzu działa napotnie
NASZ PRZEPIS: Kwiaty bzu (ok. 20 szt., bez łodyżek) zalewamy 1 l wrzątku i odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Rano przecedzamy, dodajemy 1 kg cukru, sok z wyciśnięty z 2 cytryn. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do butelek. Syrop można też przygotowywać zimą, z mniejszej ilości kwiatów suszonych, do picia na bieżąco w czasie przeziębienia. Wtedy nie trzeba go doprowadzać do wrzenia, prostu przechowujemy go w lodówce przez kilka dni (najwyżej 3-5).
JAK STOSOWAĆ? Profilaktycznie pijemy 2 łyżki syropu raz dziennie (na noc). W czasie przeziębienia – 5 razy dziennie.
JAK DZIAŁA? Syrop zawiera dużo flawonoidów i kwasów fenolowych. W czasie infekcji działa napotnie, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia. Wzmacnia również układ odpornościowy.
Olejek ze stokrotki na siniaki i obrzęki
NASZ PRZEPIS: Do dużego słoja wsypujemy w dowolnej ilości stokrotki (same główki, bez łodyżek i liści), lekko uklepujemy każdą warstwę. Kwiaty zalewamy olejem (rzepakowym, oliwą z oliwek lub innym, który nie ma intensywnego zapachu. Powinien być rafinowany; nierafinowany szybko zjełczeje) tak, żeby całe były nim przykryte. Słoiki przykrywamy gazą i stawiamy w dość ciepłym i nasłonecznionym miejscu na 10-14 dni. W tym okresie co jakiś czas potrząsamy słoiczkiem i pilnujemy, żeby stokrotki były przykryte olejem. Następnie przecedzamy olej przez gęstą gazę, starannie wyciskamy kwiatki, żeby wszystkie cenne substancje przedostały się do oleju.
JAK STOSOWAĆ? W razie potrzeby smarujemy stłuczone miejsce olejem kilka razy dziennie.
JAK DZIAŁA? W oleju stokrotkowym znajduje się dużo związków flawonoidowych, takich jak: apigenina, kamferol oraz kwercetyna, a także olejek eteryczny. Udowodniono, że uszczelniają naczynka krwionośne, mają działanie przeciwobrzękowe; olej nadaje się do stosowania na stłuczenia i siniaki.
Sok z pokrzywy dodaje energii
NASZ PRZEPIS: Zbieramy młode listki pokrzywy (najcenniejsza jest ta majowa). Najlepiej, żeby było ich więcej niż kilogram. Myjemy je w ciepłej wodzie, osączamy. Drobno siekamy, wyciskamy sok w sokowirówce, wyciskarce albo przepuszczamy liście przez maszynkę do mięsa. Przecedzamy przez gazę. Rozcieńczamy – na dwie szklanki wody dajemy szklankę soku. Przelewamy do butelki, najlepiej z ciemnego szkła i przechowujemy w lodówce najdłużej 5 dni.
JAK STOSOWAĆ? Pijemy codziennie łyżkę soku przed śniadaniem oraz po kolacji. Kurację stosujemy tak długo, jak są dostępne młode, świeże liście pokrzywy. W zimie możemy pić herbatkę z suszonej rośliny.
JAK DZIAŁA? W soku znajdują się duże ilości żelaza, krzemu, wapnia, miedzi, witaminy C, B, K, kwas foliowy, chlorofil i białko. Dzięki temu dodaje on sił witalnych, zapobiega anemii, a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Sok z brzozy wzmacnia układ odpornościowy
NASZ PRZEPIS: Sok z brzozy zbiera się wiosną, w momencie gdy drzewo zaczyna budzić się do życia. Wybieramy takie, którego obwód pnia na wysokości 1,5 m od ziemi ma co najmniej 20 cm. Możemy na wysokości ok. 0,5 m wywiercić w pniu otwór ok. 1 cm na głębokość do 3 cm. Wtykamy tam rurkę i przyklejamy taśmą plastikową butelkę. Po zebraniu soku smarujemy uszkodzoną korę maścią ogrodniczą, żeby nie dostał się tam grzyb. Możemy także uciąć gałąź, powiesić na niej butelkę lub puszkę z zaklejonym otworem, żeby nie wpadły tam żadne owady.
JAK STOSOWAĆ? Pijemy od razu lub przechowujemy w lodówce do 3 dni.
JAK DZIAŁA? Wzmacnia układ odpornościowy, który zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, zwłaszcza w płucach. Zawiera cukry, kwasy owocowe, witaminy, minerały, aminokwasy.
Syrop z pędów sosny łagodzi kaszel
NASZ PRZEPIS: Ścinamy tylko boczne (nigdy szczytowe) młode pędy nie dłuższe niż 10-12 cm. Oczyszczamy i ściągamy brązową osłonkę, zostawiając zieloną część. Kroimy. W słoiku układamy warstwy: każde 2-3 cm pędów przelewamy 1-2 łyżkami miodu. Dociskamy drewnianą łyżką. Słoik stawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Codziennie mieszamy. Gotowy syrop filtrujemy przez gazę i odstawiamy w chłodne miejsce.
JAK STOSOWAĆ? Aby zapobiec infekcjom, pijemy po łyżce dziennie przez 2 tygodnie. W razie kaszlu – 2 razy dziennie.
JAK DZIAŁA? Gorycze, witamina C i sole mineralne zawarte w pędach to związki wzmacniające organizm. Flawonoidy działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i rozkurczowo, dzięki nim w razie choroby możemy szybciej zwalczyć wirusy.
Jak zbierać zioła?
1. Wybierajmy okolicę czystą ekologicznie. Najlepiej położoną z dala od dróg, po których jeżdżą samochody, i pól uprawnych, gdzie stosuje się nawozy chemiczne.
2. Weźmy ze sobą duży i płaski koszyk, żeby można było luźno układać w nim rośliny. Nie wolno zbierać ziół do foliowych torebek, bo szybko się w nich zaparzają i tracą swoje właściwości.
3. Kwiaty zbiera się na początku lub w pełni kwitnienia, w suche dni, koło południa. Suszymy w zacienionym, przewiewnym pomieszczeniu, suszarce do warzyw i owoców lub w piekarniku (w 30°C).
4. Liście zbieramy młode, zanim jeszcze rośliny zakwitną, najpóźniej, gdy pojawią się pierwsze kwiaty. Tylko wtedy zawierają najwięcej substancji czynnych. Suszymy tak jak kwiaty. Suche powinny się łamać, ale nie kruszyć.
Iwona Janczarek,
konsultacja mgr farm. Kamila Popadowska, farmaceutka i zielarka, przychodnia VOLMED
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/zdrowie/samopoczucie/news-leki-z-wiosennych-roslin,nId,2201740#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
====================
http://www.styl.pl/#iwa_source=logo
Skąd się biorą siwe włosy
Piękno
Są zmorą wielu z nas. Przypominają o upływie czasu, dodają nam lat i fatalnie się farbują. Czy możemy coś zrobić, by było ich mniej?
Siwienie można powstrzymać /©123RF/PICSEL
O kolorze decyduje melanina – składnik produkowany przez melanocyty umiejscowione w korzeniu włosa. Im jej więcej, tym ciemniejsza barwa włosów. Niestety, między 30. a 40. rokiem życia produkcja melaniny w naturalny sposób spowalnia i wówczas pojawia się na głowie pierwsza siwizna.
Kto szybciej osiwieje?
Jeśli żyjesz w biegu i ciągłym stresie – musisz liczyć się z wcześniejszą zmianą koloru. Stres uszkadza melanocyty, a także komórki macierzyste cebulek, przez co włosy są gorzej odżywione. Na przedwczesne siwienie narażeni są także palacze, ponieważ papierosy zaburzają wchłanianie substancji odżywczych. Zwłaszcza niedobory witamin z grupy B, cynku, selenu, magnezu i żelaza odbijają się na kondycji włosów. Mogą mieć na to wpływ też niektóre schorzenia, m.in. nadczynność tarczycy i anemia złośliwa oraz nadmierne opalanie bez odpowiedniej ochrony włosów.
Mocne od wewnątrz
Keratyna, główny budulec włosa, to w większości aminokwasy siarkowe. Jeśli organizmowi brakuje siarki, trudno spodziewać się silnej keratyny. Włosy się łamią, wypadają, tracą blask – i oczywiście kolor! Warto pamiętać, że wiele mikroelementów wchłania się lepiej dzięki obecności innych, np. magnez przy witaminie B6, żelazo przy witaminie C, witamina D3 w obecności tłuszczów. Jeśli organizm dostaje zbyt mało siarki, gorzej wchłaniają się także takie pierwiastki jak magnez, krzem, sód, żelazo, jod, potas, chlor i mangan! A to niestety wpływa na kondycję całego organizmu.
Dieta to klucz do sukcesu
Jeśli proces siwienia zaczął się zbyt wcześnie, to znak, że zmian trzeba dokonać od wewnątrz. A dieta to pierwszy krok! Zwróć uwagę, by na twoim talerzu nie zabrakło składników wysokobiałkowych i bogatych w siarkę – ryb, mięsa, jaj. Zawierają one dodatkowo sporo witaminy D3, która stymuluje produkcję melaniny. Orzechy, pestki słonecznika i otręby dostarczą z kolei cennej witaminy B5.
Jedz z głową
Siarkę, witaminę D3, B5, B12 i H znajdziesz w rybach (zwłaszcza tłustych morskich), jajach, nabiale, fasoli i orzechach. Kapusta, jarmuż, brokuły i kalafior także zawierają sporo tych mikroelementów. Bogatym źródłem witaminy H (biotyny) są drożdże, dlatego warto co wieczór zalać ok. 10 g wrzątkiem i po wystudzeniu wypić. Taka miesięczna kuracja z pewnością poprawi stan włosów.
Jak zamaskować pierwszą siwiznę
– płukanka odsiwiająca – przeznaczona jest do włosów jasnych i brązowych, wymaga dłuższego stosowania, by było widać efekt
– kwasy omega-3 i 6 – jako składniki kosmetyków pielęgnujących mają za zadanie pobudzić korzeń do aktywności
– napar z liści orzecha dla szatynek – stosuj po myciu, doda blasku i delikatnie przyciemni jaśniejsze pasemka
– szampony oraz kremy koloryzujące – siwe włosy wyglądają jak refleksy.
Walcz ze stresem
Nie pozwól, by za mocno wpływał na Twoje życie. Zastanów się, co pomoże ci rozładować napięcie. Joga, medytacja wschodnia czy chrześcijańska, techniki oddechowe, a może po prostu intensywny wysiłek fizyczny? Regularne uprawianie sportu pozwala utrzymać hormony na odpowiednim poziomie. Jogging, trening na siłowni czy amatorski boks na pewno obniżą niezdrowe napięcie.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/piekno/news-skad-sie-biora-siwe-wlosy,nId,2249861#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox